10.09.2009

Daca cineva vrea sa devina lider, trebuie sa faca un lucru: sa-ti distruga, cumva, inteligenta. Sa te clatine din radacini, sa te faca sa-ti fie frica. Trebuie sa te faca sa nu mai ai incredere in tine - asta e o conditie indispensabila. Daca esti inteligent, iti rezolvi singur problemele. E destul sa fii inteligent ca sa-ti rezolvi toate problemele. De fapt, orice probleme apar in viata, tu ai mai multa inteligenta decat probleme. Inteligenta e o provizie, un dar al naturii. Dar exista oameni ambitiosi care vor sa guverneze, sa domine; exista nebuni ambitiosi - ei creeaza frica din tine. Frica e ca rugina, distruge toata inteligenta. Daca vrei sa distrugi inteligenta cuiva, mai intai trebuie sa creezi frica; creeaza iadul si fa-i pe oameni sa se teama. Cand oamenii se tem de iad, se duc si se prosterneaza in fata preotului. ll asculta pe preot. Daca nu-l asculta pe preot, ii asteapta focul iadului - e firesc sa le fie frica. Ei trebuie sa se apere de focul iadului, si pentru asta e nevoie de preot. Preotul devine indispensabil. Trebuie creata teama, si trebuie creata lacomia. Inteligenta nu e lacoma. Te va mira sa afli ca un om inteligent nu e niciodata lacom. Lacomia este caracteristica lipsei de inteligenta, marginirii. Aduni provizii pentru ziua de mine pentru ca nu ai incredere ca maine ai sa fii in stare sa ataci viata, altfel de ce ai stoca? Devii avar, devii lacom pentru ca nu stii daca maine inteligenta ta o sa faca fata vietii sau nu. Cine stie? N-ai incredere in inteligenta ta, asa ca aduni in prostie, devii lacom. Un om inteligent nu se teme, el nu e lacom ...

osho ...

18 comentarii:

Darael spunea...

Suna bine, dar trebuie multa atentie si discernamant cand se accepta aceste idei, chiar daca sunt poleite atat de frumos.

Citat din memorie:
"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune" - este o atentionare pe care o fac, asta ca sa nu va ganditi la altceva.

Anonim spunea...

Eu treaba asta cu focurile iadului n-am înţeles-o niciodat'.
Adică foc exista, slavă Domnului(?!) şi în viaţă; de ce te-ai teme de limbile flăcărilor lui abia după moarte?

Ca şi Osho eu zic că "Tăcerea este spaţiul în care omul se trezeşte." Înţelegem mai multe când tăcem decât când vorbim.

Anonim spunea...

Cunosc pe cineva care încă din fragedă pruncie a realizat că va ajunge în iad. Era prea obraznic, altfel nu se putea. Aşa că zilnic îşi punea apă la fiert şi se chinuia să stea în ligheane cu apă clocotită, ca să ajungă în iad gata obişnuit cu nivelul termic al presupuselor cazane cu catran.

fedaykinn spunea...

darael: nu armele ucid, ci oamenii din spatele lor.

almanahe: pai, cum spuneam, te temi de flacari doar daca te temi de renastere. iar la aia cu flacarile iadului subscriu cu tarie. cat priveste tacerea, la inceputurile mele in zazen, eram de-a dreptul abuzat de tacere :)

ora25: nici nu-ti trece prin cap ce idei imi vin dupa ce-ai zis asta. asta asa, ca sa ma obisnuiesc cu eventualele schimbari de "perspectiva" :)

ora25 spunea...

bine, ai noroc că deja te ajută şi "sosirea temperaturilor scăzute". :D

haaaa? merge sau nu, sau deja am postat acelasi lucru de 10 ori??

fedaykinn spunea...

ora25: exceptional :))

alex moldovan spunea...

Ce şmecher bătrân Osho ăsta! Kafka era deci un mare idiot, cu lipsa lui de încredere, right? Sau Trakl? :D ?

Anonim spunea...

măi dar terminaţi cu lucrurile serioase, lăsaţi-mă şi pe mine să zic de lighean! acum mi-am şi uitat ideea... dar să ştiţi, aşa, pentru data viitoare.

fedaykinn spunea...

alex moldovan: mie-mi pare ca diferenta dintre osho si kafka e ca aceea dintre go si contabilitate. Contabilitatea fiind cea stearpa, fireste :)

fedaykinn spunea...

ora25: am ras singur ca ticnitul, un sfert de ora, de ligheanul tau magic. chiar ma intreb ce lighean ti-o fi trecut tie prin creierii capului :))

alex moldovan spunea...

O, am înţeles :).

fedaykinn spunea...

alex moldovan: :)

Anonim spunea...

chiar nu-mi dau seama cum am scris aşa ceva, eu nu mă gândesc niciodată la ligheane, cred că pur şi simplu nu eram eu însămi! oricum era de plastic!

fedaykinn spunea...

ora25: adicatelea, cum ar spune moromete, ocupatiunea ta mintala e la alte prostii. in speta de fata, la ligheane :)

alex moldovan spunea...

PS: Într-o lume perfectă (sau pe un blog cultural :D) acesta era momentul în care îţi săream la gât: Cuuuuuum? Îl preferi pe Osho over Kafka? (şi începea o discuţie lungă şi picantă) În lumea noastră imperfectă, n-am nicio problemă să înţeleg şi să accept asta.

Anonim spunea...

hehehe :D :D domnule alex moldovan, nu ştiu dacă realizaţi la câţi gâţi, respectiv la câte gâte, ca să fim corecţi şi moderni, ar fi trebui să săriţi. Sunteţi pregătit? Vă simţiţi bazat? :D :D :D cine e osho? un leader spiritual, ceva? are nume de firmă. dar şi kafka are nume de firmă. ce bine! deci domnule fedaykinn, când reluăm articolele alea faine, fără osho? cu pescăruşul paraschiv şi pisica paraschEva?

alex moldovan spunea...

Scumpă doamnă ora25, mă simt mai degrabă iluminat şi defel blazat. Şi aveţi dreptate: Osho este numele unei firme care îmbutelia gândire orientală în sticluţe occidentale frumos colorate, vânzându-le apoi la mare preţ şi cu mare succes.

Anonim spunea...

mă voi gândi serios să achiziţionez franciza pentru acest osho. dacă ziceţi că mare preţ, mare succes... zău, mi se pare o deosebită oportunitate, ca să nu mai zic că sticluţele colorate îmi plac la nebunie.